השתלות מח עצם
מה זה מח עצם?
מידי יום גוף האדם מייצר מספר רב של תאי דם כדי להחליף תאים שסיימו את חייהם ולהתמודד עם מצבים מיוחדים (זיהום, מאמץ יתר, דימום). תאי הדם למיניהם נוצרים בחלל העצם (''מח העצם''). כל תאי הדם הם צאצאים לתאי נבט, מספר קטן של תאי נבט מסוגלים לשקם מערכת שלימה של יצור הדם בעת הצורך.
תאי נבט מתגוררים בדרך כלל בתוככי מח העצם אך לאחר גרוי מיוחד, הם יוצאים לשוט בתוך זרם הדם.
שם ניתן ללקוט אותם באמצעות מכשיר מיוחד.
תאי נבט מתגוררים בדרך כלל בתוככי מח העצם אך לאחר גרוי מיוחד, הם יוצאים לשוט בתוך זרם הדם.
שם ניתן ללקוט אותם באמצעות מכשיר מיוחד.
מה זה השתלת מח עצם?
ההשתלה מתבצעת כשמזרימים תאי נבט לאדם, לשקם או להחליף את המערכת המקורית. השתלת מח עצם יכולה להיות עצמית (מחזירים תאים שהוקפאו בעבר לאדם עצמו לאחר תקופה בה הוא קבל טיפול כימי שהרס את המערכת הקודמת) או בין שני בני אדם, כאשר יש התאמה ביניהם בסיווג הרקמות.
איך קובעים התאמה בין בני אדם לצורך השתלה?
כשם שלכל אדם טביעת אצבעות יחודית, כך גם קיימת טביעת אצבעות ''תאית'' יחודית לכל אחד. מערכת משוכללת זו שהיא מרכיב חיוני של מערכת החיסון, מהווה מחסום לקליטת חומר זר לתוך הגוף. לפיכך, טביעת האצבע התאית, חייבת להתאים (או כמעט להתאים במקרים מסוימים) בין תורם ומושתל בכדי לאפשר התאוששות לאחר תהליך ההשתלה.
קביעת ההתאמה נעשית ע''י בדיקת דם פשוטה.
איך אוספים את השתל?
- ניתן לאסוף תאי נבט ישירות מחלל העצם ע''י שאיבה דרך מחט מיוחדת. פעולה זאת נעשית מעצמות האגן האחורי כשהתורם מקבל תרופות הרדמה. בכדי שהתהליך יהיה סטרילי, פעולה זו מתבצעת בתנאי חדר ניתוח בפיקוח מרדים. בהתאם לכמות החומר הנדרש, יש לפעמים צורך לערות כדוריות דם מבנק הדם לתורם. תרומה כזו כרוכה באי נוחות או כאב לתורם, אך תוך מספר ימים התורם חוזר לשיגרה. משך הפעולה כשעה וחצי, כאשר רוב התורמים משתחררים הביתה בסוף היום.
- ניתן לאסוף תאי נבט גם מהדם ההיקפי. בכדי לייעל את הפעולה על התורם לקבל זריקות במשך 4
ימים של חומר טבעי בשם
ביום החמישי ל''טיפול'' זה, מחברים את התורם דרך שני עירויים (אינפוזיות) למכשיר מיוחד (צנטריפוגה). המכשיר מוציא את התאים הנדרשים לצורך ההשתלה (כ- 0.1% מנפח הדם שזורם דרך המכשיר) ומחזיר לתורם את ה99.9%- של הדם, שלא צריכים לצורך ההשתלה.
משך הפעולה כ- 3 שעות כשבדרך כלל יש צורך בפעולה חוזרת למחרת. תורמים שמקבלים את זריקות
ה- GCSF יכולים לחוש תחושת שפעת קלה, כאשר נטילת כדור אקמול פותרת את הבעיה. איסוף תאים מדם היקפי אינו כרוך בכאב (מלבד הכנסת העירויים), והוא מועדף ע''י רוב התורמים. במרכז שניידר בוצעו איסופים כאלה בילדים קטנים ובתינוקות, כאשר הקטן היה במשקל של 5 ק''ג.
ה- GCSF יכולים לחוש תחושת שפעת קלה, כאשר נטילת כדור אקמול פותרת את הבעיה. איסוף תאים מדם היקפי אינו כרוך בכאב (מלבד הכנסת העירויים), והוא מועדף ע''י רוב התורמים. במרכז שניידר בוצעו איסופים כאלה בילדים קטנים ובתינוקות, כאשר הקטן היה במשקל של 5 ק''ג.
- דם שליית תינוק מכיל מספר רב של תאי נבט. ניתן לאסוף דם זה מבלי לסכן את בריאותם של התינוק או אמו. דם זה אפשר לשמור בהקפאה מיוחדת לתקופה ממושכת.
הוקמו מספר סניפים של ''בנק דם שלייה'' באתרים סביב העולם כשהמימצאים של טביעות האצבע של התורמים קיימים במאגר ממוחשב. הצורך בהתאמה בין תורם ומושתל תאי דם שלייה הם פחות חמורים מאשר בהשתלות אחרות.
תאור תהליך ההשתלה
מכיוון שהשתלת מח עצם כרוכה בדיכוי של מערכת החיסון, על המושתל לעבור סידרת בדיקות כדי לוודא שאין בגופו זיהומים סמויים. כמו כן, חולה שסובל ממחלה ממארת יעבור סידרת בדיקות הערכה של מצב מחלתו.
החולה ומשפחתו יקבלו הדרכה ע''י צוות היחידה והזדמנות לשאול שאלות על התהליך ביחידה להשתלות מח עצם במרכז שניידר. הדרכה זו כוללת סיור ביחידה, פגישה עם הרופאים והאחיות, צפייה בסרט שמתאר את התהליך וקריאת ספר (הן להורים והן לילדים), שמתאר את תהליך ההשתלה.
לאחר קבלה במחלקה, המושתל יקבל סידרה של טיפולים שמכשירים את הגוף לקבל את השתל (במקרה של השתלה מתורם) או מכחידים שרידי מחלה מגופו (בהשתלות עצמיות). משך טיפול זה נע בין 9-1 ימים ותלוי בסוג ההשתלה ובסוג המחלה. בזמן טיפול זה, על החולה לקבל כמויות גדולות של נוזלים דרך העירוי ולהפרישם בשתן. במידה ועל המושתל לקבל טיפולי הקרנה הוא יעבור פעמיים ביום למכון הקרינה הסמוך ליחידת ההשתלות.
תכניות טיפול חדשות שגורמות לפחות תופעות לוואי למושתל אך אינם מתאימות לכל חולה. הצוות הרפואי יסביר את כל פרטי תכנית הטפול לפני מועד האשפוז.
לאחר סיום הטיפול המכין מחכים יום יומיים עד שיצאו התרופות הכימיות מתוך הגוף, עד לעירוי תאי הנבט החדשים דרך עירוי מרכזי לתוך גוף המושתל. תהליך זה שלוקח כרבע שעה, אינו כרוך בכאב מצד המושתל. במידה והתאים עברו תהליך של הקפאה והפשרה, יחוש המושתל בריח לא נעים בשעות שלאחר ההשתלה, הדבר נובע מהפרשת החומר המשמר דרך מערכת הנשימה.
בימים לאחר ההשתלה, המושתל ירגיש בדרך כלל תשישות כללית, חוסר תיאבון ומגוון תופעות לוואי שתפורטנה ע''י הצוות המטפל לפני ההשתלה. על הצוות לפקח על מצבו של המושתל בשמונה עיניים, לספק טיפול למניעת זיהומים ולהגיש בצורה דחופה טיפול נגד סיבוכים שעלולים לקרות בתקופה הראשונית שלאחר ההשתלה.
תקופת ההתאוששות הראשונית אחרי השתלת מח עצם נמשכת כחודש ימים (לעיתים פחות לעיתים יותר). בסוף תקופה זו, המושתל חוזר לאכול ומתחזקות מערכות הגוף. תהליך זה, שמתחיל במהלך האשפוז במחלקה, נמשך במסגרת הבית ואשפוז יום/מרפאה.
מחלת שתל נגד מאכסן (GVHD)
מתברר, שלמרות טביעת אצבע תאית זהה, עדיין קיים שוני בין התורם לבין המושתל. במידה שתאי השתל מבחינים בשוני זה, הם עלולים לפתוח במתקפה נגד תאי המושתל. מחלה הנגרמת ע''י מתקפה זו נקראת GVHD.
בשלב החריף של המחלה, GVHD מתבטאת בתפרחת, שלשולים וליקוי בתיפקוד הכבד.
בשלב מאוחר יותר, המחלה מתבטאת בבעיות בעור, בפרקים ובעיכול. מחלה זו יכולה להיות קלה, קשה או בכלל לא להופיע. המושתל מקבל טיפול למניעת מחלה זו בחודשים שלאחר ההשתלה.
נטילת תרופות
בזמן האשפוז ולאחר מכן, על המושתל לקבל מגוון רב של תרופות בדרך הפה. הצוות עושה מאמצים אדירים לצמצם את מספר/ תדירות לקיחת התרופות ובעזרת הרוקחים, לתאם את התרופות לטעמו של החולה. לקיחת תרופות נמשכת עד שנה לאחר ההשתלה.
חיסונים
לאחר סיום תהליך ההשתלה יקבל המושתל מירשם לסידרה של חיסונים נגד מחלות ילדים. עוצמת הטיפול במסגרת ההשתלה עלולה ל''מחוק'' את החיסון שהיה למושתל לפני התהליך.
למה דווקא במרכז ''שניידר''?
ביחידה להשתלות מח עצם במרכז שניידר בוצעו מאות השתלות מח עצם מאז היווסדו לפני כעשור שנים. כבית חולים לילדים אנו מביאים מיומנות מיוחדת בטיפול בילדים מיום לידתם ועד 21 שנים.
בהתחשב בצרכים היחודיים לכל גיל, במרכז, שפע של יועצים בכל תת-מקצוע ברפואת ילדים, בכירורגית ילדים, באמצעי הדמיה ובטיפול סיעודי (כולל פיזיוטרפיה, שיקום ותזונה). תשומת לב מיוחדת מופנית לצרכים הנפשיים של הילד בקבלת תמיכה ממורות, מטפלות באומנות, עובדות סוציאליות ופסיכולוגים, וכן לצרכיה של המשפחה כולה בתקופת ההשתלה (מגורים בקרבת בית החולים, עזרה בבית וכו').
קשרינו עם מרכזים בינלאומיים בארץ, באירופה ובארה''ב מאפשרים לנו לספק טיפול עדכני וחדיש כמקובל במיטב המרכזים העולמיים להשתלות מח עצם. מושתל מח עצם במרכז שניידר נהנה מהיעוץ שאנו נותנים ומהקשרים שלנו עם הקהילה הבינלאומית של מושתלי מח עצם, ומקבל טיפול ברמה בינלאומית.
לפרטים נוספים על היחידה להשתלת מח עצם נא להתקשר למנהל היחידה ד''ר ג'רי שטיין
בטלפון: 052-3420248 או בדואר אלקטרוני ל: jstein@clalit.org.il
בטלפון: 052-3420248 או בדואר אלקטרוני ל: jstein@clalit.org.il
ד"ר גרי שטיין - המחלקה להמטולוגיה ואונקולוגיה